Oblečení do nepohody

25. srpen 2021, Obchodní sdělení, sepsal Krušnohorci, čteno: 2002x.

Podzimní sychravé výlety  |  ---

Podzimní sychravé výlety | Autor: ---

Vybavení pro turistiku a treking jsou kvanta! Kde kdo by se v tom mohl jednoduše ztratit. My vám poradíme na co koukat, abyste i v nečase mohli vychutnávat horských krás. Pojďte s námi po stezce outdoorového oblečení.

Zatímco na výlety v pěkném počasí stačí tričko, šortky a láhev s vodou, při nejisté předpovědi, či panujících zimních podmínkách je potřeba věnovat přípravě výbavy trošku více pozornosti. Povíme si, jak se obléci do nepohody, však podzim je za dveřmi!

Na tělo

Přímo na tělo je dobré oblékat vrstvu, která dobře odvádí pot a tudíž nám pomůže být co nejvíce v suchu s, ale i bez dalších vrstev. Pro dlouhodobější výpravy se hodí trička z merino vlny, která vydrží déle bez odéru a dovedou dobře izolovat. Myslíme i na ty neposedné z vás, kteří po horách běhají nebo běžkují - zkrátka se rádi zapotí. Vám doporučíme trička ze syntetických materiálů, která rychleji odvádějí vlhkost od vašeho těla a rychleji schnou.

Když fouká?

Vítr umí naše tělo hodně rychle obrat o komfortní teplotu v zimě i v létě. Hustě tkané materiály jako bavlna Ventile, nebo materiály z polyamidu se souhrnným označením "soft shell" zabrání dotěrnému větru obrat vás o vaše drahocenné teplo a zároveň budou velmi dobře prodyšné - pokud vezmete v potaz, že jsou větruodolné. V tomto oblečení se můžete v horách pohybovat skoro vždy, ovšem do momentu, než se začnou čerti ženit! Ochrání vás bunda, ale i kalhoty.

Čertovská svatba je tady!

Plískanice všude kolem vás, co teď? Dokud jste v pohybu, není potřeba panikařit. Před vlhkostí vás dobře ochrání membránové oblečení. Tedy oděv s nepromokavou membránou, která dovolí vlhkosti od vašeho těla odejít směrem od vás a té venkovní vlhkosti nedovolí projít skrz k vám. Pochopitelně prodyšnost těchto materiálů oproti těm nemembránovým je nižší.

Prodyšnost těchto materiálů se měří dvěma způsoby. Ten první se jmenuje MVTR - u vzorku materiálu v gramech vodních par, které přes materiál projdou za 24 hodin na metru čtverečním vzorku. Tady je opět standard 20 000 g. Jde ale jen o měření vzorku materiálu, ne celého výrobku.

Sofistikovanější metodou je měření odporu odchodu vodních par přes materiál. Toto měření prodyšnosti celého výrobku se jmenuje Ret. Provádí se v nejméně prodyšném místě výrobku (často oblast kapes). Tento systém má standard někde kolem: Ret < 5.

Vyšší úrovní ochrany proti nepřízni počasí je ochrana proti vlhku. Nepromokavost se dá změřit podle tlaku vodního sloupce na testovaný materiál. Čím je vodní sloupec vyšší a materiál nepromokl, tím je nepromokavost vyšší. Za standard nepromokavosti se považuje 20.000 mm vodního sloupce.

Mějte ale na paměti, že pokud budete urputně stoupat do kopce s těžkým batohem v membránovém oblečení v dešti a vysoké vlhkosti vzduchu, budete pod bundou pěkně mokří. Holt fyzika je jen jedna!

Závěrem...

Tady se hodí snad jen dodat, že je dnes k mání velmi kvalitní vybavení, které má u nás tradici nejen návrhářskou, ale také výrobní. Nechat se inspirovat materiály pro vysokohorskou turistiku nemůže být na škodu. Ale ani to nejkvalitnější vybavení nenahradí dobrou přípravu s mapou a předpovědí počasí. Užívejte Krušných hor v nejrůznějším počasí plnými doušky, ale hlavně opatrně!

Označit si jako oblíbené

Přidat mezi oblíbené výletyPřihlaste se a označte si tento článek jako oblíbený, abyste ho později snáz našli.

Počasí

Atributy výletu

Nahlásit nepřesnost

Informace zde sepsané platí k datu vydání článku. Budu rád, když mě upozorníte na změnu nebo aktualizujete informace. Využijte k tomu tento kontaktní formulář. Děkuju, Honza

Tags

#krusnehory #erzgebirge #oremountains #krusnohorci #kamnavylet #tipynavylet #navylet #vylet #zazitky #lesy #dolesa #priroda #doprirody #jecozazit #honemven #navylete #aznahoru #nahory #horyapriroda



Kontakt na autora webu

Krušnohorské jeřabinyhttps://www.krusnohorci.cz
krusnohorcizavinacgmail.com