Jak vybrat termoprádlo a jak ho správně nosit?

07. únor 2023, Obchodní sdělení, sepsal Krušnohorci, čteno: 1067x.

Jak vybrat termoprádlo?  |  Moira

Jak vybrat termoprádlo? | Autor: Moira

Jsou dva vynálezy v historii lidstva, které změnily vztah člověka k zimě. Tím prvním je samozřejmě oheň a tím druhým, troufáme si říct, termoprádlo! :) Díky němu totiž chladné měsíce roku nemusíme jen přežívat, ale můžeme si je skvěle užít. Víte ale, jak si termoprádlo vybrat a jak ho správně nosit?


Co je termoprádlo?

Termoprádlo je druh funkčního prádla určený do chladného počasí. Od běžného funkčního prádla se liší vyšší hřejivostí, kterou mu může dodat buď příměs Merino vlny, vyšší gramáž, struktura úpletu nebo další vrstvení. Termoprádlo v zimním období využijete jak pro každodenní nošení, tak pro zimní sporty jako je lyžování, bruslení, běh nebo snowboarding.


Jak vybrat termoprádlo?

Výběru termoprádla se vyplatí věnovat pozornost, protože jde o investici do vašeho šatníku a špatně zvolené kousky nemusí plnit funkci, kterou od nich očekáváte. Na co se tedy při výběru zaměřit?


Účel a použití

Při výběru termoprádla vždy sledujte poměr mezi odvodem vlhkosti a mírou tepelné izolace. Pro aerobní aktivity jako je běhání nebo lyžování, při kterých je vaše tepová frekvence vysoko, je důležitá vyšší prodyšnost a schopnost odvádět pot. Při klidnějších aktivitách v chladném prostředí bude důležitějším faktorem tepelná izolace, protože se nezahřejete sami fyzickou aktivitou. V zimním katalogu Moira najdete u jednotlivých řad srozumitelné grafické označení právě těchto vlastností prádla.


Materiál

Termoprádlo by mělo být vyrobeno z kvalitních a odolných funkčních materiálů. Ze syntetických svými vlastnostmi vyniká polypropylen Moira, který výborně odvádí vlhkost (až 10x lépe než polyester), skvěle si rozumí s lidskou pokožkou a je neuvěřitelně odolný. Z přírodních materiálů je to pak hřejivá vlna Merino, která má navíc antibakteriální vlastnosti a dokáže odolávat zápachu i několik dní.

U Merino vlny je také důležitá síla vlákna, která se udává v mikronech. Čím nižší počet mikronů, tím je vlákno jemnější a příjemnější na dotek. Výrobci dokáží vyrobit přízi s vlákny v rozmezí 16 až 28 mikronů. Pro prádlo se obvykle používá Merino příze do 18 mikronů, zatímco třeba ponožky mohou být z vlákna silnějšího - nejčastěji 19 až 25 mikronů. V Moiře využíváme pro termoprádlo určené přímo na tělo Merino vlnu o síle 16,5 mikronů, kterou dobře snáší i velmi citliví jedinci. Optimálním materiálem pro termoprádlo je pak kombinace obou materiálů, tedy mikrovlákna Moira a Merino vlny o síle 16,5 mikronů.


Velikost

Pro správnou funkčnost vám musí termoprádlo dobře padnout. Nemělo by být příliš těsné, aby neomezovalo v pohybu, ani moc volné, aby zajistilo dobrou termoizolaci. Správná velikost přiléhá na tělo, ale nikde netlačí a neškrtí. Při nákupu termoprádla se opravdu vyplatí změřit své míry a porovnat je s těmi, které udává výrobce.


Značka

Na trhu je dnes celá řada českých i zahraničních výrobců, kteří prodávají funkční prádlo nebo termoprádlo, a někdy je těžké se v záplavě produktů a značek vyznat. Tento specifický druh oděvu, u kterého je důležitá kvalita a funkce, vybírejte obezřetněji, než když si kupujete obyčejné bavlněné tričko. Přečtěte si něco o dané firmě, jak dlouho je na trhu, jaké využívá technologie, kde své produkty vyrábí a nakupujte od těch, ke kterým si získáte důvěru.


Jak nosit termoprádlo?

Termoprádlo můžete v zimě nosit jako základní vrstvu pod vaše běžné oblečení, pokud vám často bývá zima - například v kanceláři, kde se příliš nehýbete. Samozřejmě se díky svým funkčním vlastnostem hodí i na sport a další aktivity v chladném prostředí, ať už je to běhání, lyžování nebo vyhazování sněhu. Termoprádlo doporučujeme vrstvit. Díky správnému vrstvení tenkých funkčních kousků se jejich efekt násobí a navíc se vyhnete tlustým svetrům a neforemným bundám, které omezují v pohybu.

Termoprádlo je vynález, který bez přehánění dokáže v extrémních podmínkách zachránit lidský život. Naštěstí se většina lidí do takové situace nikdy nedostane a mohou si díky němu prostě jen užívat své oblíbené zimní aktivity v teple a pohodlí!


Označit si jako oblíbené

Přidat mezi oblíbené výletyPřihlaste se a označte si tento článek jako oblíbený, abyste ho později snáz našli.

Počasí

Atributy výletu

Nahlásit nepřesnost

Informace zde sepsané platí k datu vydání článku. Budu rád, když mě upozorníte na změnu nebo aktualizujete informace. Využijte k tomu tento kontaktní formulář. Děkuju, Honza

Tags

#krusnehory #erzgebirge #oremountains #krusnohorci #kamnavylet #tipynavylet #navylet #vylet #zazitky #lesy #dolesa #priroda #doprirody #jecozazit #honemven #navylete #aznahoru #nahory #horyapriroda



Kontakt na autora webu

Krušnohorské jeřabinyhttps://www.krusnohorci.cz
krusnohorcizavinacgmail.com