Jaké oblečení je vhodné na zimní turistiku?

16. leden 2022, Obchodní sdělení, sepsal Krušnohorci, čteno: 2592x.

Zimní výletování  |  Edvin Richardson, Pexels

Zimní výletování | Autor: Edvin Richardson, Pexels

Ani s příchodem zimy není třeba se loučit s turistikou. Naopak. Zimní krajina sice nehraje všemi barvami jako ta letní, ale má své kouzlo. Sníh pokrývá nejen vrcholky hor a střechy budov, pocukroval i větve stromů. A když pak křoupe pod nohama, je atmosféra téměř dokonalá. Jak ji dovršit? Vhodným oblečením, ve kterém vám nebude zima, ale ani se v něm nebudete zbytečně potit.

Tělo si potřebuje udržet optimální teplotu

Naše tělo je v nejlepší kondici, když se nepřehřívá, ale ani mu není zima. Potřebuje si udržet optimální teplotu, což je při venkovních aktivitách docela problém. Za prvé ho vystavujeme nepříznivým vlivům počasí jako vítr, déšť, sněžení, zima atd., za druhé se hýbeme a tělo namáháme.

Pozor na ztrátu tepla

Každý člověk ztrácí teplo, a to hned několika způsoby:

  • Ke ztrátě tepla dochází sáláním z celého povrchu těla.
  • Teplo ztratíme i prouděním vzduchu kolem nás. Tento proud vzduchu totiž odfoukne vrstvu ohřátého vzduchu, kterou si tělo vytvořilo.
  • Teplo můžeme ztratit i vlhkem. Voda vede teplo 42x rychleji než vzduch, takže když jste mokří, nebo na sobě máte mokré oblečení, je vám za chvíli zima.

Víte, že na těle máme hned několik míst, díky kterým teplo ztrácíme velmi rychle? Jde hlavně o místa s velkou plochou kůže, konkrétně hlava, ruce a nohy.

Co si obléct na turistiku?

  • Základem je funkční spodní prádlo, které od těla odvede pot a tím ho udrží v suchu. Vzhledem ke komfortu nošení by takové spodní prádlo, a je jedno zda jde o podprsenku, kalhotky, boxerky, trenýrky nebo něco jiného, mělo být ušité pomocí plochých švů a z materiálu, který je příjemný na tělo. Mezi nejoblíbenější patří spodní prádlo z přírodních materiálů jako merino vlna a syntetické materiály (polyamid a nylon), případně kombinace merina a syntetických materiálů.
  • Pánské funkční spodní prádlo
  • Na spodní prádlo by měla navazovat druhá funkční vrstva, která udržuje tělesné teplo a zároveň odvádí pot od těla.
  • I při nepřízni počasí vás zahřeje voděodolná a větruvzdorná turistická bunda ze tří vrstev. Softshellovou vnější vrstvou, membránou a spodní vrstvou z hřejivého materiálu, třeba fleecu.
  • V zimě přijde vhod i zateplovací bunda, která vás udrží pěkně v teple i tehdy, kdy stojíte a nehýbete se.
  • Nepodceňujte ani výběr turistických kalhot, které jsou pružné a umožní vám volně se hýbat. Neměly by vás v pohybu nijak omezovat, jistě oceníte, když budou mít dostatek kapes. Jejich výběr nepodceňujte, protože kam steče voda z bundy? No jasně, právě na kalhoty.
  • Pod turistické kalhoty si vezměte termokalhoty.
  • Nepodceňujte ani výběr turistické obuvi. V ideálním případě by měla být tepelně izolovaná s nepromokavou membránou a voděodolnou úpravou a gumovým ochranným lemem na ochranu chodidla. Tomu, aby se do obuvi dostala nečistota nebo voda zabrání vyztužený jazyk.
  • Do bot si obujte pohodlné ponožky nebo podkolenky, které vás ochrání před otlaky, odřeninami a puchýři.
  • Chybět by neměla ani pláštěnka.

Víte, že většina z nás chybuje hlavně ve výběru spodního prádla na turistiku? Bereme ho za jakou si samozřejmost, tak se jeho výběru moc nevěnujeme. Děláme velkou chybu, právě dobře vybrané spodní prádlo nás udrží v suchu, odvede přebytečnou vlhkost a postará se o náš komfort.

Dámské spodní prádlo

Náš tip na závěr: Ať už vybíráte pánské spodní prádlo nebo dámské spodní prádlo, určitě vás zajímá, jak poznáte, že jste zvolili správně. Dobře vybrané spodní prádlo na sport a turistiku je takové, o kterém vlastně ani nevíte, že ho na sobě máte. Perfektně sedne na tělo, není ani příliš těsné, ale ani příliš volné. Neomezuje vás v pohybu, nenechá vás koupat se ve vlastním potu.


Označit si jako oblíbené

Přidat mezi oblíbené výletyPřihlaste se a označte si tento článek jako oblíbený, abyste ho později snáz našli.

Počasí

Atributy výletu

Nahlásit nepřesnost

Informace zde sepsané platí k datu vydání článku. Budu rád, když mě upozorníte na změnu nebo aktualizujete informace. Využijte k tomu tento kontaktní formulář. Děkuju, Honza

Tags

#krusnehory #erzgebirge #oremountains #krusnohorci #kamnavylet #tipynavylet #navylet #vylet #zazitky #lesy #dolesa #priroda #doprirody #jecozazit #honemven #navylete #aznahoru #nahory #horyapriroda



Kontakt na autora webu

Krušnohorské jeřabinyhttps://www.krusnohorci.cz
krusnohorcizavinacgmail.com