Krušné hory na Seznamu světového dědictví UNESCO

06. červenec 2019, Zpravodajství z Krušných hor, sepsal Krušnohorci, čteno: 8148x.

Krušné hory na Seznamu světového dědictví UNESCO  |

Krušné hory na Seznamu světového dědictví UNESCO | Autor:

Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří byl v sobotu zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Rozhodl o tom výbor pro světové dědictví UNESCO na svém zasedání v ázerbájdžánském Baku. Návrh na zápis této oblasti se staletou hornickou tradicí podaly společně Česko a Německo.

Charakter hornické kulturní krajiny vznikal souvisle od 12. do 20. století. Krajina zasahuje přes hranice jak na české, tak německé území a jsou pro ni typická hornická městečka, a velké množství dochovaných hornických památek.

Na české straně oblast zahrnuje pět lokalit – Hornickou kulturní krajinu Jáchymov, Hornickou kulturní krajinu Abertamy-Boží Dar-Horní Blatná, Hornickou kulturní krajinu Krupka, vrch Mědník u Měděnce a Rudou věž smrti u Ostrova. Na německé straně je zapsáno 17 lokalit - Středověké stříbrné doly v oblasti Dippoldiswalde, Hornická krajina Altenberg-Zinnwald, Správní jednotka Lauenstein, Hornická krajina Freiberg, Hornická krajina Hoher Forst, Hornická krajina Schneeberg, Schindlerova továrna na výrobu modrotisku, Hornická krajina Annaberg-Frohnau, Hornická krajina Pöhlberg, Hornická krajina Buchholz, Horní město Marienberg, Hornická krajina Lauta, Hornická krajina Ehrenfriedersdorf, Saigerhütte Grünthal, Hornická krajina Eibenstock, Hornická krajina Rother Berg a Hornická krajina, související s těžbou uranu v Sasku.

Starostové mluví o skvělém úspěchu a očekávají nárůst počtu turistů. Uvědomují si přitom, že je třeba zapracovat na infrastruktuře, ubytování i marketingu, ve kterém je německá část hor mnohem dál.

Video k tématu Krušné hory na Seznamu světového dědictví UNESCO

Další obrázky

Označit si jako oblíbené

Přidat mezi oblíbené výletyPřihlaste se a označte si tento článek jako oblíbený, abyste ho později snáz našli.

Počasí

Atributy výletu

Nahlásit nepřesnost

Informace zde sepsané platí k datu vydání článku. Budu rád, když mě upozorníte na změnu nebo aktualizujete informace. Využijte k tomu tento kontaktní formulář. Děkuju, Honza

Tags

#krusnehory #erzgebirge #oremountains #krusnohorci #kamnavylet #tipynavylet #navylet #vylet #zazitky #lesy #dolesa #priroda #doprirody #jecozazit #honemven #navylete #aznahoru #nahory #horyapriroda



Kontakt na autora webu

Krušnohorské jeřabinyhttps://www.krusnohorci.cz
krusnohorcizavinacgmail.com