Co nevynechat, když jedete poprvé do Krušných hor?

19. červenec 2022, Zpravodajství z Krušných hor, sepsal Krušnohorci, čteno: 4371x.

Krajina Krušných hor  |  Krušnohorci

Krajina Krušných hor | Autor: Krušnohorci

Vyrážíte poprvé do Krušných hor? Zlákala vás jejich divokost, krása a ojedinělost? Přemýšlíte, do které části vyrazit? Co by vás později mohlo mrzet, pokud to nebude na vašem itineráři? Nechte se ode mě inspirovat na váš první pobyt v Krušných horách...

Všechno se to odvíjí samozřejmě od ročního období a délky pobytu. Pojďme se pobavit, jak by mohl vypadat nějaký prodloužený víkend v Krušných horách. Ve všech svých ostatních článcích navrhuji výletníkům všechny jiné oblasti, než tu, kterou doporučím dnes vám.

Tradiční lokace, o které všichni mluví když mluví o Krušných horách je "Božák". Malé městečko Boží Dar ležící nedaleko česko-německé hranice. Právě blízkost Německa zde zásadně vylepšuje standardy pohostinství, ubytování, možností sportovního vyžití, jakož i dalších služeb.



Den první: procházky přírodou

V okolí Božího Daru bych vás pozval na krásy přírody, hornické památky a na pivo. Váš první den začněte procházkou lesy v okolí. A ať už s sebou máte a nebo nemáte děti, vyrazte na Ježíškovu cestu. Ta má malý a velký okruh. Na příjemnou procházku vám postačí kratší okruh s tím, že mezi předposlední a poslední zastávkou, zvolíte malou okliku přes povalový dřevěný chodníček Božídarského rašeliniště.


Druhý den: objevujeme hornické památky

Druhý den se seznamte s hornickými památkami. Jsou tak významné, že je UNESCO zařadilo na seznam kulturního dědictví. A hornictví také dalo těmto horám jejich jméno. "Krušné" neodkazuje na rozmary počasí, ale na krušení, čili dolování. V širším katastru obce Boží Dar můžete navštívit třeba štolu Johannes u Zlatého kopce. Nezapomeňte si svou prohlídku předem zarezervovat - buď v božídarském infocentru, nebo na internetu. Po prohlídce pozůstatků hornické činnosti přijměte pozvání na oběd do pivovaru na Ryžovně. Odsud pokračujte na Blatenský vrch. Historická rozhledna, ale pravý poklad najdete kousek od ní. Pozůstatky Vlčí a Ledové jámy. Při troše štěstí tu potkáte sníh nebo alespoň led, a to i v parném létě. Na cestě zpět se zastavte před Bludnou a zajděte kousek do lesů k propadlině dolu Červená jáma. Propadlina není až tak zajímavá, ale zajisté se vám bude líbit tamní lesní bufík. Ke kávě si objednejte si výborný mrkvový dort a nebo domácí koláčky.



Den třetí: Závěrem klasika na Klínovci

Závěrečný den samozřejmě vyrazte na Klínovec za kontrasty. Krásnou horskou přírodu vystřídá betonová stavba vysílače. Charakteristická věž, podle které Klínovec poznáte na všech fotkách. Vedle pak potichu se rozpadající starý horský hotel kontrastuje s nádherně opravenou šestibokou rozhlednou na Klínovci. Ale sem prostě musíte, však je to nejvyšší hora české části hor. Cesta je to poměrně stále do kopce, možná se vyplatí sem dojet autem po asfaltce, ušetřit tím pádem trošku času a vyrazit ještě pod kopec do vesničky Háj. Tady od kostela kratší procházkou dorazíte do zaniklé osady Königsmühle (Králův mlýn). Umělecká díla v krajině jsou výsledky několikaletých landartových setkání umělců.

Všechny tyhle cesty můžete podniknout na kole, nebo jako lokální výlety po přiblížení autem.


Jak je to s ubytováním atd.

Na Božím Daru i v jeho okolí je dostatek ubytovacích kapacit. Doporučuji ujistit se, že součástí ubytování je i parkování. Parkování je v malém horském městečku řešeno pomocí 2 velkokapacitních odstavných parkovišť na okraji. Všude dojdete po městě do 5 minut, pokud ale potřebujete mít auto poblíž vás, myslete na to už při objednávání noclehu. Pokud budete do Božího Daru dojíždět, nemá smysl kličkovat městem a hledat parking. Není tu. Auto nenechávejte ani na lesních cestách. Vše je promptně řešeno městskou policií.

Tak pěkné zážitky a naviděnou v Kruškách!

Další obrázky

Označit si jako oblíbené

Přidat mezi oblíbené výletyPřihlaste se a označte si tento článek jako oblíbený, abyste ho později snáz našli.

Počasí

Atributy výletu

Nahlásit nepřesnost

Informace zde sepsané platí k datu vydání článku. Budu rád, když mě upozorníte na změnu nebo aktualizujete informace. Využijte k tomu tento kontaktní formulář. Děkuju, Honza

Tags

#krusnehory #erzgebirge #oremountains #krusnohorci #kamnavylet #tipynavylet #navylet #vylet #zazitky #lesy #dolesa #priroda #doprirody #jecozazit #honemven #navylete #aznahoru #nahory #horyapriroda



Kontakt na autora webu

Krušnohorské jeřabinyhttps://www.krusnohorci.cz
krusnohorcizavinacgmail.com