Krušné hory pro nadšence do mašinek a železnice vůbec

16. srpen 2023, Zpravodajství z Krušných hor, sepsal Krušnohorci, čteno: 3037x.

Krušné hory pro nadšence do  mašinek a železnice vůbec  |  Krušnohorci

Krušné hory pro nadšence do mašinek a železnice vůbec | Autor: Krušnohorci

Milujete mašinky? Jste nezlomní fanoušci železnice? Mrkněte, co vám mohou nabídnout Krušné hory. A jestli víte víc než já, klidně mě dole v diskuzi upozorněte na místa, která se líbí vám. Pohraniční hory jsou poměrně řídce osídlené a tak význam železniční dopravy klesá. Některé tratě byly zrušeny, některé jsou na hraně finanční udržitelnosti. Ale vzrůstající turistický zájem se bez mašinek a vagónků neobejde.


Železniční tratě

Upozorním vás na několik železničních tratí. Mému srdci nejbližší začíná v Mostě, vede přes Litvínov, postupně stoupá k úvratišti v Dubí, aby ve své finální fázi vyšplhala do Mikulova a dojela k hraničnímu přechodu na Moldavě. Součástí Moldavské dráhy je několik technických památek, například viadukt Hrob-Mlýny nebo most před stanicí Mikulov. Trať dříve pokračovala až do Německa, v dnešní době se však po odstrojeném železničním svršku mezi Moldavou a Holzhau procházejí jenom turisté. Uvidíme, kam povedou četné snahy občanských iniciativ o znovuobnovení spojení.

Velmi ponurý osud má železniční trať č. 147 z Chomutova do Vejprt. Funguje jenom přes letní sezonu, provozuje jí parta nadšenců a zdá se, že turistický zájem o ni roste. A to je dobře. Hned mezi Chomutovem a Křimovem se pěkně klikatí, následně projíždí centrální částí hor a zajíždí až do německého města Cranzahl.



Krušnohorské perličky

Na trati krušnohorského semmeringu mezi obcemi Nejdek a Pernink se nachází technická zajímavost - impozantní klenutý kamenný viadukt, který v nejvyšším bodě dosahuje výšky 20 m. Moc pěkná práce. Navíc nádraží Pernink je druhé nejvýše posazené nádraží v Čechách. Další zajímavost najdete na opuštěné dráze mezi Ostrovem nad Ohří a Jáchymovem. Nevyužívaná trať se změnila v cyklostezku, která prochází i bývalým železničním tunelem.




Železniční depozitář v Chomutově

Od dubna do října je pro veřejnost otevřen železniční depozitář Národního technického muzea v Chomutově. Čtyři dny v týdnu, od čtvrtka do neděle, mohou všichni zájemci o dopravní techniku, zejména o dějiny a vývoj kolejové drážní dopravy, navštívit prostory, ve kterých jsou uložena a příležitostně vystavována historická kolejová vozidla ze sbírky Národního technického muzea.


Obnova zašlé slávy

Velké i malé nádražní budovy čekají na své budoucí uplatnění. Drtivá většina mezitím chátrá a kdo ví, zda-li se lepších časů dočkají. To neplatí pro nádraží v Dubí, ze kterého se stává díky manželům Našincovým soukromé muzeum železniční dopravy. Také nádraží v Kovářské opravuje jedna nadšená rodina. Macháčkovi dokonce nabízí jeden nevšední zážitek, a to přespání v zrekonstruovaných nákladních vagonech. Takovej glamping hotel, jak se teď říká. No a v Hoře svaté Kateřiny našel vagon už před lety jedno netradiční uplatnění - stala se z něj restaurace Krušnohorský Expres!


A co by to bylo za tipy, kdybychom tu neměli páru

Parní mašinku s pravidelným provozem najdete ale až v Německu. A není tu ani zdaleka jenom jedna. Můj tip míří na úzkorozchodnou trať Oberwiesenthal - Cranzahl nebo Muzejní železnici Presnitztalbahn mezi městy Jöhstadt-Steinbach.



V Česku nenajdete

Co v Česku nenajdete? No to je parková železnice v Drážďanech. Miniaturní osobní vlaky nevozí ani zdaleka jenom děti, ale jsou vyhledávanou atrakcí i pro dospělé. Zdejší Velkou zahradu brázdí elektrické, dieselové i parní mašinky a kudy projíždí, tudy vzbuzují pozornost. A když už tu budete, navštivte Muzeum dopravy. Mobilní aplikace tu na vás mluví i česky a provede vás třeba pracovištěm strojvedoucího nebo upozorní na jedinečnou modelovou železnici s třičtvtě kilometry kolejí.


Někdo to rád malé

Jasně, modelová železnice přitahuje malé i velké. V Krušných horách vím o dvou - jedna je u Ústí nad Labem, druhá v německém Wiesenbadu.


Co chybí?

Napište mi, na co jsem zapomněl, co se líbí vám, kde si to užíváte vy.

Další obrázky

Označit si jako oblíbené

Přidat mezi oblíbené výletyPřihlaste se a označte si tento článek jako oblíbený, abyste ho později snáz našli.

Počasí

Atributy výletu

Nahlásit nepřesnost

Informace zde sepsané platí k datu vydání článku. Budu rád, když mě upozorníte na změnu nebo aktualizujete informace. Využijte k tomu tento kontaktní formulář. Děkuju, Honza

Tags

#krusnehory #erzgebirge #oremountains #krusnohorci #kamnavylet #tipynavylet #navylet #vylet #zazitky #lesy #dolesa #priroda #doprirody #jecozazit #honemven #navylete #aznahoru #nahory #horyapriroda



Kontakt na autora webu

Krušnohorské jeřabinyhttps://www.krusnohorci.cz
krusnohorcizavinacgmail.com